Titel: Frälst från "spåsändningen".

Meddelare: Födorådstagare Karl Johan Johansson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Hon var en lappkvinna bortifrån Norge men blev gift med en gammal lapp här i byn, som var änkling. Hon hette Kersti.En måg hade hon som hette Jon Tomasson. Han var renlapp. Kersti var ond på honom. Då han en vår var på flyttning nerifrån landet och befann sig vid Avaträsk, kände han på sig, att något var i görningen inuti sig. Då tog han av sig kolten och hängde den på en stickningsbuske och gick så upp i gården. Då han kom tillbaka, var kolten alldeles upphackad i ryggen. Svärmodern hade skickat en spåsändning, som var ämnad åt honom själv, men han slapp undan tack vare sin fyndighet. Detta skedde en påskmorgon. J Tomasson hade själv talat om det, så att far min hörde det. En morbror till mig "födde ut" den där Kersti.